Duyurular

Zoonoz, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalık demektir.

 
            Bilinen en eski zoonozlardan olan kuduzun aşısını bularak 9 yaşındaki bir çocuğa uygulayan Louis Pasteur, o çocuğun hayatını kurtararak tarihe geçti. Tarih, 6 Temmuz 1885 idi.

            6 Temmuz, zoonozlara karşı bilinçli olmayı teşvik etmek için Dünya Zoonozlar Günü oldu.

Zoonozlar gününün amacı tıbbın en önemli ve uygulanabilir konusu olan koruyucu hekimlik kavramını hayata geçirmek için toplumu bilinçlendirmektir.

Günümüzde, bilinen 150’nin üzerinde zoonoz vardır; şarbon, brusella, leptospiroz, salmonella, ruam, tetatoz, tüberküloz, toksoplasma, ekinokok, çiçek, şap, tularemi, BSE (deli dana), Kırım Kongo kanamalı ateşi, mers, sars ve hali hazırda dünyamızda pandemi yaratan covid-19 bunlardan yalnızca bazılarıdır. Zoonozlar bakteri, virus, parazit ya da mantar hastalıklarıdır. Bugün insanlarda hastalık oluşturduğu bilinen binin üzerindeki etkenin %80?i zoonotik karakterlidir; yani hayvanlardan köken alır.

            Zoonoz hastalıklar sonucu tüm dünyada hayatını kaybeden insan sayısı oldukça fazladır. Hayvanlardan bulaşan çoğu hastalık, sonrasında insandan insana bulaşma özelliğine de sahiptir. Bu yaygınlık düzeyinde de esas olan tedavi etmeye çalışmak değil, koruyucu hekimliktir. Bu nedenle de insan sağlığı, hayvan sağlığından bağımsız düşünülemez.

Günümüzde, Tek Sağlık veya Tek Sağlık yaklaşımı konsepti çerçevesinde tüm tıp meslek grupları aynı ortak amaç için işbirliği içinde çalışmaktadır.

 Zoonotik hastalıklardan korunmak için;

  • Ellerinizi temiz tutun. Hastalıkların bulaşmasını önlemek için en önemli korunma yöntemi el hijyenine özen gösterilmesidir.
  • Sosyal mesafenin korunması,
  • Maske kullanımı,
  • Evcil hayvanınızın herhangi bir hastalığı bulunmasa bile düzenli olarak veteriner hekiminize götürün.
  • Aşılama gibi koruyucu hekimlik uygulamalarını düzenli olarak yaptırın.
  •  Sivrisinek, kene ve pire ısırıklarını önemseyin ve korunmak için tüm önlemleri alın.
  • Gıda güvenliğiyle ilgili temel ilkeleri öğrenin ve uygulayın.

       Biz Veteriner Hekimler tüm canlıların sağlığı için çalışıyoruz.

Sağlıklı günler dileriz.

       Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası

Avatar

editorialteam

About Author

Leave a comment

Benzer içerikler

Duyurular

3 Kasım Tek Sağlık Günümüz Kutlu Olsun

  • 13/09/2021
3 KASIM NEDEN ÖNEMLİ ? Sağlıklı insan – Sağlıklı hayvan- sağlıklı gıda Sağlıklı Çevre zincirinde son yıllarda yeni ortaya çıkan
Duyurular

SIĞIR KARKASLARININ SINIFLANDIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI Hakkındaki Görüşlerimiz

  • 05/11/2021
MESLEKTAŞLARIMIZA, BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU Veteriner Hekimin Fiziki Reçete İhdas Etme Hak, Yetki Ve Zorunluluğunu Yasaya Rağmen Yasaklayan E-Reçete Sistemine