Duyurular

20 Mayıs Dünya Arı Günü

Arılar, ekosistemin vazgeçilmez bir parçasıdır.
🟡 Arılar; dünya genelindeki bitkilerin yaklaşık %75’inin tozlaşmasında görev alır.
🌱 Bu sayede tarımsal üretim desteklenir, doğal yaşam döngüsü korunur.
🥦 Gıda güvenliği ve biyoçeşitlilik açısından arıların sağlıklı varlığı kritik öneme sahiptir.
📌 Tozlayıcı türlerin büyük çoğunluğu – 20.000’den fazla arı türü de dahil – yabanidir.
🌍 Dünya genelinde insan tüketimine yönelik meyve ve tohum üreten bitkilerin yaklaşık %75’i tozlayıcılara bağımlıdır.
🌾 Tozlayıcılar, dünya genelindeki toplam mahsul üretiminin yaklaşık %35’ine katkı sağlar.
🍎 Küresel ölçekte en önemli 115 gıda bitkisinden 87’si, tozlaşma olmadan varlığını sürdüremez.

🌿🐝🌍 Tek Sağlık İçin Tozlaştırıcıların 5 Önemli Nedeni
1️⃣ Dünyayı beslemeye yardımcı olurlar.
2️⃣ Bitki sağlığını güçlendirirler.
3️⃣ Daha iyi beslenme yoluyla insan sağlığını desteklerler.
4️⃣ Sağlıklı ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği korurlar.
5️⃣ Çevresel sağlık risklerini anlamamıza yardımcı olurlar.

🇹🇷 Ülkemiz; zengin bitki örtüsü ve uygun iklimi sayesinde dünya çapında önemli bir arıcılık potansiyeline sahiptir.
🍯 Anzer, çam, kestane gibi yerel bal çeşitleri; hem ülkemizin biyoçeşitliliğini hem de arıcılıktaki kültürel mirasını yansıtmaktadır.

📣 Unutmayalım:
Herkes, arıların ve diğer tozlayıcıların rollerini desteklemek, eski haline kavuşturmak ve geliştirmek için katkı sunabilir.

🌼 Doğadan ilham alan arılar, geleceğimizi besler!