Veteriner hekimler, hem dünya genelinde, hem de ülkemizde; insan sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği arasındaki ilişkiyi yöneten önemli sağlık çalışanlarıdır. Ancak, maalesef ülkemizde veteriner hekimler sağlık çalışanları olarak kabul edilmiyor.
Bu durum, Dünya Tek Sağlık Günü olan 3 Kasım’da gündeme getirilmesi gereken önemli bir konudur.
Dünya Tek Sağlık Günü, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği arasındaki bağlantıları farkındalık oluşturma amacı taşır. Veteriner hekimler, bu bağlantıların en önemli bileşenlerinden birini temsil eder. Beşeri hekimlikte özne “insan” iken, veteriner hekimlik mesleğinde özne hem “insan”, hem de “hayvan”dır. Çünkü veteriner hekimler hayvan, insan ve gıda ile doğrudan ilişkilidir.
İnsanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmının hayvan kökenli olması, 200’den fazla zoonoz hastalığın bulunması; gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinde tek sağlık konseptinde yer alan veteriner hekimlerin ülkemizdeki önemini de açıkça ortaya koymaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi, tek sağlık yaklaşımının ne kadar önemli olduğunu çok acı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Bu pandemi süresince bir çok meslek grubu hastalığın tanısı tedavisi ve aşı geliştirilmesi konusunda koordineli şekilde çalışmıştır. Bu meslek gruplarının başında da veteriner hekimler gelmektedir. Ülkemizde de olduğu gibi virüsün izolasyonu ve aşı üretiminde veteriner hekimler en aktif rolü üstlenmişlerdir. Yerli aşı Turkovac’ı geliştiren Veteriner Hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli bu durumun en açık örneğidir.
Ülkemizde her ne kadar sağlık çalışanı sayılmasakta; mesleğimizin ve sorumluluklarımızın bilincinde olan bizler, tek sağlık konseptinin en önemli paydaşları olarak her an hayvan, insan ve toplum sağlığını önemseyerek çalışıyor ve üretiyoruz.
Meslek grubumuzun, modern dünyada olduğu gibi ek sağlık konseptinin resmî bir paydaşı ve sağlık çalışanı olarak kabul edildiğimiz günleri görmek umuduyla…
3 Kasım Tek Sağlık Günü Kutlu Olsun!