Resmî Gazete’de 2018 yılında yayınlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” kapsamında Ankara’daki pet hayvanları için mikroçip uygulaması başlıyor. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası arasında, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulanmasına dair protokol imzalandı. Serbest veteriner hekimler tarafından uygulanacak mikroçip sayesinden hayvanlar pasaport sahibi olabilecek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Pet-Vet” sistemine kaydedilebilecek.
15 KARAKTERLİ NUMARA İLE TANIMLANACAK
15 karakterli numara ile pet hayvanlarını tanımlayan mikroçip uygulamasıyla, hayvan sahibi bilgileri de dahil olmak üzere hayvanların tüm bilgilerine sistemden ulaşılabilecek. Olası sahip değişikliğinde ise “Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi” ile ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurularak sahip değişikliği yapılabilecek. Barınaklardan sahiplenilen hayvanlar için ise eğer hayvanlarda mikroçip varsa yine ilçe tarım ve orman müdürlüklerine “Sahipsiz Hayvan Edinme Formu” ile başvuru yapılabilecek.
HAYVANLAR İÇİN EN GÜVENLİ UYGULAMA
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın uygulanacak mikroçip uygulaması hakkında, “Deri altına enjekte edilen mikroçip uygulaması oldukça hızlı yapılabilen, güvenli ve basit bir işlem. Mikroçip, kaybolan evcil hayvanların, sahipleriyle tekrar buluşmasına aracılık edebilecek ve evcil hayvanların kayıt altına alınabileceği en güvenli uygulama” değerlendirmesinde bulundu.
UYGULAMADAN TERK EDEN BULUNACAK
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan yönetmelik gereği tüm köpek sahiplerinin 2022’ye kadar, kedi ve gelincik sahiplerinin ise 2023?e kadar mikroçip uygulamasıyla hayvanlarına kimliklendirme yapması gerektiğini hatırlattı. Sayılgan, şunları söyledi: “Hayvanlara zarar vermeyen mikroçip sayesinde, hayvanı sahiplenip sonra da sokağa terk eden kişilerin tespit edilmesi ve ceza alması kolaylaşacak. Bu durum hayvanların sokağa terk edilmesini ve sorumsuz kişilerce sahiplenilmesini ise zorlaştıracak. Sokağa terk eden kişilere kanunlara göre ceza uygulanıyor ama tespit etmesi çok zordu. Bu sayede kanundan da kaçamayacaklar. 2022’de köpekler, 2023?te ise kedi ve gelincikler veterinere gittiği zaman, veterinerler onların mikroçipini kontrol etmekle yükümlü olacak. Mikroçipi olmayan hayvana işlem yapmayacak. Yıllardır önerdiğimiz bir uygulamaydı. Çipleme yoluyla kayıt altına almak en güvenli seçenek. Sokak hayvanları için de yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu konuda da belediyelere görevler düşüyor.?