Yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve yumurta tüketimini teşvik etmek amacıyla her yıl ekim ayının ikinci Cuma gününün “Dünya Yumurta Günü” olarak kutlandığını belirten, Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet BAYDIN, bu nedenle bir açıklama yaptı.
Yumurtanın sadece çocukların ve sporcuların tüketmesi gereken bir besin kaynağı olmadığını dile getiren Başkan BAYDIN, tüm yaştaki insanların yumurta tüketmesini sağlamak için Uluslararası Yumurta Komisyonu’nun bu yıl ‘Herkes İçin Yumurta: Doğanın Mükemmel Hediyesi’ temasıyla Dünya Yumurta Günü’nü kutladığını söyledi.
Yumurtanın bilinen en değerli besin kaynaklarından biri olduğunu kaydeden BAYDIN, toplumda yumurtanın yetişkin ve yaşlılar için çok gerekli bir besin maddesi olmadığı, hatta zararlı olduğu gibi yanlış bir kanının olduğunu ve Veteriner Hekimler olarak yıllarca bunun yanlış olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, bu günde de bunu bir kez daha dile getirmek istediğini ifade etti.
Türkiye’nin yumurta üretiminde iyi bir konumda olduğunu ve insanlarımız için bunun önemli bir şans olduğunu kaydeden BAYDIN, yumurta tüketiminde de Türkiye?nin Hollanda, Fransa gibi AB ülkeleri seviyesine ulaştığını söyleyerek, ‘Türkiye FAO verilerine göre yumurta üretiminde 9. Sırada yer alırken, dünya ihracatının %11,8?ini gerçekleştirerek Hollanda’nın ardından ikinci sırada yer almıştır. 2019 yılı yumurta üretiminde altın yıl oldu. İhracat ve üretimde en yüksek seviyeye ulaştık. 2020 yılında üretim bir miktar düşse de hala çok iyi seviyedeyiz. 2020 yılında yaklaşık 20 milyar yumurta üretimi gerçekleştirdik’ dedi.
Türkiye’nin 400 milyona yakın yumurta tavuğuna sahip olduğu bilgisini veren BAYDIN, yumurta çiftliklerinin Avrupa standartlarında olduğunu ve insanlarımızın polemik yaratmak isteyen kişileri dikkate almadan gönül rahatlığıyla yumurta tüketmelerini tavsiye etti.